برای اینکه شما در هر حوزهای بخواهید قدم بردارید و کاری انجام دهید نیاز است که با قوانین و اصطلاحات آن حوزه بهطور کامل آشنایی داشته باشید تا کار شما به بهترین شکل ممکن انجام شود.
در زمینهی صنعت حمل و نقل نیز، همین موضوع صدق میکند. صنعت حمل و نقل، به ویژه صادرات و واردات، تعداد زیادی اصطلاحات را شامل میشوند که برای ورود به این صنعت و یا استفاده کردن از خدمات صنعت حمل و نقل نیاز است با آنها آشنایی داشته باشید.
فوب چیست؟
اگر بخواهیم بسیار مختصر و مفید شما را با اصطلاح فوب آشنا کنیم ، باید بگوییم ، فوب به معنی هزینه حمل بار تا رسیدن به محل اصلی حمل بار میباشد. این اصطلاح برای انواع روشهای حمل و نقل (دریایی ، زمینی و هوایی) مورد استفاده قرار میگیرد.
برای مثال فوب برای باری که قرار است با کشتی حمل شود، به این منظور است که تمام هزینهها تا رسیدن بار به روی عرشه کشتی برعهدهی فروشنده میباشد،اما بعد از آن تمام هزینهها مانند کرایه حمل، بیمه، تعرفههای وارداتی و غیره را، خریدار موظف است پرداخت کند.
اصطلاحات
تاریخچه حمل فوب
استفاده کردن از اصطلاح فوب، در حمل و نقل به گذشتههای خیلی دور برمیگردد. تقریبا به زمانی که انسانها، بارهای خود را از طریق کشتیهای بادبانی جابهجا میکردند و از نقطهای به نقطهی دیگر ارسال میکردند.
فوب بهترین واژه برای اشاره کردن به حمل کالا از طریق دریا بود. اینکه چرا فوب در ابتدا برای حمل و نقل دریایی مورد استفاده قرار گرفته و بسیار کاربردی بودی است، به این دلیل است که در آن زمانها حمل و نقل دریایی، اصلی ترین روش حمل و نقل بوده است.
اما رفته رفته با پیشرفت تکنولوژی و صنعت حمل و نقل، از اصطلاح فوب در انواع گوناگون روشهای حمل و نقل مورد استفاده قرار گرفته است.
اینکوترمز
صادرات و واردات بینالمللی، خود شامل یکسری قوانین بین المللی تجاری و از پیش تعیین شده می باشد که توسط اتاق بازرگانی بین المللی مشخص می گردند. در کل اینکوترمز به اصطلاحات بین المللی بازرگانی گفته می شود.
اینکوترمز به مسائل مرتبط با حمل کالا از فروشنده به خریدار پاسخ میدهد. مسائلی شامل حمل کالاها، ترخیص کالا و واردات و صادرات کالاها، اینکه چه کسی مسئول پرداخت می باشد و اینکه ریسک جابجایی و انتقال کالا در مراحل مختلف حمل بر عهده چه کسی می باشد.
اصطلاحات مختلف اینکوترمز معمولاً با ذکر مکانهای جغرافیایی مورد استفاده قرار میگیرد نه عناوین مرتبط با جابجایی.
در هنگام استفاده از فوب نیز، این اینکوترمز هست که به صورت دقیق وظایف خریدار و فروشنده را مشخص میکند. در این صورت امکان بروز مشکلات به حداقل میرسد و تمام فرآیند حمل و نقل اصولی صورت می گیرد.حمل و نقل دریایی
هزینههای فوب
همانطور که در بالا ذکر شد، فوب به اصطلاح به معنای این می باشد که تمام هزینه های موجود تا رسیدن بار به محل اصلی حمل بار به عهدهی فروشنده و از آن به بعد هزینه ها برعهده ی خریدار خواهند بود.
حال قصد داریم، دقیق تر و با جزئیات بیشتر بیان کنیم که فروشنده و خریدار باید چه هزینه هایی را متقبل شوند.
تقسیم مسئولیت ها و هزینه ها در ترم فوب (FOB)
مسئولیت فروشنده :
- بسته بندی مناسب کالا جهت حمل دریایی
- بارگیری کالا روی اولین وسیله نقلیه جهت انتقال محموله به بندر تعیین شده از سوی خریدار در مبدا
- پرداخت کرایه حمل زمینی از انبار تا بندر مبدا
- ترخیص کالا در مبدا
- پرداخت کلیه هزینه های بندری در مبدا
- بارگیری کالا روی عرشه کشتی در بندر مبدا
مسئولیت خریدار :
- پرداخت کرایه حمل دریایی از بندر مبدا تا بندر مقصد
- بیمه باربری
- هزینه های بندری در مقصد
- تخلیه کالا از کشتی در بندر مقصد
- ترخیص کالا در مقصد
حالتهای مختلف حمل با شرایط فوب
در بسیاری از موارد ممکن است فوب، با جزئیات بیشتری همراه باشد، در چنین شرایطی تمام این جزئیاتها را در بارنامه و پیش فاکتور آن حمل و نقل ذکر می کنند تا بعدا مشکلی بهوجود نیاید.
در ادامه قصد داریم تا برخی از این شرایط را برای شما ذکر کنیم.
- FOB Destination, Freight Prepaid: این مورد، حالتی است که خریدار به هیچ عنوان، هیچ هزینهای را متقبل نمی شود. بلکه فروشنده تمام هزینه ها من جمله کرایه و بیمه را موظف است پرداخت کند.
- FOB Destination, Freight Collect: در این مورد نیز، فروشنده موظف است که هزینههایی مانند بیمه را متقبل شود و علاوه بر این امنیت و مسئولیت بار از صفر تا صد با فروشنده میباشد. اما هزینهی حمل بار، در پایان کار و در زمان تحویل بار توسط گیرنده یا همان خریدار پرداخت خواهد شد.
- FOB Destination, Freight Collect, and Allowe: در این مورد، خود خریدار هزینهی حمل و نقل را به فاکتور اضافه کرده و آن را پرداخت می کند و در عوض فروشنده مسئول سالم رساندن کالا به مقصد است.
- FOB Origin, Freight Collect: در چنین شرایطی فروشنده باید بپذیرد که تمام هزینه حمل و نقل را می پردازد و از طرف دیگر خریدار باید بپذیرد که هزینه بیمه را برعهده بگیرد.
- FOB Origin, Freight Collect: در این مورد، خریدار باید بپذیرد که تمام هزینه های حمل کالا و بیمه را شخصاً پرداخت می کند.
- FOB Origin, Freight Prepaid, & Charged Back: در این مورد فروشنده هیچ مسئولیتی در قبال پرداخت هزینهی حمل ندارد؛ اما او هزینهی حمل بار را بر روی فاکتور فروش لحاظ می کند و در اینصورت خریدار تمام هزینه ی حمل را به صورت یکجا پرداخت خواهد کرد. لازم به ذکر است بدانید، خریدار علاوه بر اینکه هزینه حمل کالا را به صورت کامل و یکجا پرداخت می کند، بلکه هزینه بیمه از مبدا تا مقصد نیز برعهده آن خواهد بود.
فوب مبدأ
اگر در ابتدای کار، محموله به عنوان فوب مبدأ تعیین شده باشد، بدین معناست که محموله پس ار خروج از انبار فروشنده، خریدار دیگر مالک آن محموله شده است و از آن به بعد باید تمام هزیهی حمل بار را محول شود. به عبارت بهتر، بعد از اینکه خریدار، محصول و کالای مورد نظر خود را از فروشنده با عنوان فوب در محل فروشنده خریداری کرد، مسئولیت حمل و نقل کالا بلافاصله به عهده خریدار گذاشته می شود و در صورتی که آسیبی به محصول یا کالا وارد شود، خریدار باید هرگونه ادعای بازپرداخت را ارائه دهد .
فوب مقصد
در فوب مقصد، همهی موارد درست برعکس فوب مبدأ خواهد بود. این یعنی ،مالک محمولهها تا رسیدن به مقصد، فروشنده خواهد بود و در صورتی خریدار مالک آن خواهد شد که بار بهطور کامل به مقصد برسد.
تحویل کالا روی عرشه کشتی
اصطلاح «تحویل کالا روی عرشه کشتی» بدین معناست که فروشنده تحویل کالا را هنگامی به انجام می رساند که کالا در بندر بارگیری تعیین شده، از لبه کشتی عبور کند. به عبارتی خریدار از این لحظه به بعد باید مسئولیت کلیه مخارج کالا و خطرهای از میان رفتن یا آسیب دیدن آن را تقبل کند. اصطلاح FOB مستلزم آن است که فروشنده کالا را جهت صدور ترخیص کند. اصطلاح «تحویل کالا روی عرشه کشتی» فقط برای حمل و نقل از طریق دریا یا آبراه های داخلی کاربرد دارد.
در صورت داشتن هرگونه سوال، میتوانید به راحتی با کارشناسان ما در شرکت حمل و نقل بین المللی راهگشاکالا تماس بگیرید.
همراه و واتساپ: 09155139662-09129439638
دفتر: 77-38768176-051
دیدگاه خود را بنویسید